28/07/2020
by Drehuta Costin

Sisteme de alarma: tipuri, senzori, sfaturi de cumparare

Sisteme de alarma: tipuri, senzori, sfaturi de cumparare

Ce este un sistem de alarma

Care sunt componentele unui sistem de alarma

Centrala de alarma

Tastatura

Telecomanda

Modul de comunicare

Sirene

Acumulatori

Senzori magnetici de intrare

Senzori de socuri si vibratii

Buton de panica

Camere de supraveghere

Detectoare de miscare

Tipuri de sisteme de alarma

Sistem de alarma wireless

Sistem de alarma prin cablu

Senzorii utilizati in sistemele de alarma

Clasificarea senzorilor

Detectoare de miscare

Senzori periferici

Alte tipuri de senzori

Sfaturi de cumparare sisteme de alarma

Sistemele de alarma au devenit tot mai populare in ultimii ani printre proprietarii de locuinte, societati comerciale si institutii publice. Oamenii doresc sa adauge un plus de securitate spatiilor private, protejandu-le impotriva potentialilor infractori, astfel ca opteaza pentru instalarea unor sisteme de alarma moderne care sa-i avertizeze cand au loc eventuale atacuri din exterior. Daca te numeri printre cei care vor mai multa siguranta si securitate, este indicat sa-ti indrepti atentia spre echipamente de calitate, care sa asigure o eficienta sporita. Oferta de pe piata este extrem de diversificata si s-ar putea sa intampini unele dificultati in alegerea modelelor corespunzatoare pentru imobilul tau. De aceea, prin articolul de mai jos, iti prezentam cateva dintre caracteristicile esentiale ale sistemelor de securitate, ca sa te ajutam sa iei cea mai buna decizie de cumparare.

Ce este un sistem de alarma

Un sistem de alarma, denumit si sistem antiefractie sau antifurt, reprezinta un set de dispozitive interconectate prin intermediul carora poate fi detectata si semnalata prezenta anumitor persoane ori a unor evenimente nedorite. Scopul principal al acestui sistem este de a proteja o locatie impotriva intrusilor si de-a alerta totodata proprietarul si/sau dispeceratul de orice incalcare a zonelor private.

Odata cu cresterea gradului de infractionalitate s-a accentuat si interesul cumparatorilor pentru sistemele de alarma, astfel ca in ultima perioada au aparut o serie de modele foarte accesibile, dotate cu tot ceea ce este necesar pentru a securiza eficient orice cladire. Dispozitivele de securitate pot fi utilizate in locuinte private, spatii comerciale si industriale, institutii publice sau alte tipuri de imobile, pentru monitorizarea si detectarea raufacatorilor, dar si protectia personalului, a bunurilor si marfurilor ori a proprietarilor persoane fizice. In functie de cerintele specifice si posibilitatile financiare, se poate opta atat pentru un sistem antiefractie simplu, potrivit pentru protectia de baza a unei locuinte, cat si pentru o structura mult mai avansata, care sa includa functii ce imbunatatesc considerabil confortul utilizatorului. Desi dispozitivele clasice sunt folosite strict pentru detectarea persoanelor care vor sa intre prin efractie pe o proprietate, exista si sisteme de alarma ce pot indeplini si functii precum controlul accesului, a sistemului de iluminat sau de incalzire, detectie de incendiu, monoxid de carbon ori inundatie. Mai mult, un produs eficient poate fi combinat chiar si cu un sistem de supraveghere video pentru a oferi solutii optime proprietarului.

Care sunt componentele unui sistem de alarma

Un sistem de alarma standard trebuie sa tina cont de trei procese de baza, si anume detectie, procesarea informatiilor si semnalizare. Din punct de vedere hardware, dispozitivele clasice sunt formate din trei elemente, respectiv centrala de alarma, detectori si elemente de semnalizare opto-acustica ce realizeaza functiile mentionate mai sus.

In functie de costul si complexitatea sistemului, acesta poate oferi mai multe zone predefinite, diferite optiuni si tipuri de senzori. Haide sa vedem care sunt componentele tipice ale unui sistem de securitate.

Centrala de alarma

Aceasta reprezinta panoul de comanda, unitatea principala a alarmei, unde sunt centralizate toate informatiile primite de la detectorii sistemului si de la celelalte echipamente. Centrala de alarma se monteaza intr-o cutie dedicata, impreuna cu o baterie de rezerva ce asigura functionalitatea intregului sistem in timpul penelor de curent. Cand vorbim de centrale de alarma, ne referim la panoul de control ce monitorizeaza functionarea corecta a tuturor dispozitivelor instalate in sistem. Fiind elementul principal al sistemului de securitate, centrala de alarma primeste si proceseaza semnalul de la toti senzorii si comanda comportamentul sistemului in functie de evenimentele inregistrate ori pe baza programarii anterioare. Totodata, panoul de comanda memoreaza evenimentele aparute – alarme, intrari, iesiri, sabotaje, pentru consultare ulterioara. Un utilizator care intentioneaza sa-si configureze pe componente intregul sistem de alarma va alege celelalte echipamente tinand cont de unitatea centrala achizitionata.

Tastatura

Similara din punct de vedere estetic cu panoul de control al unui interfon de scara, tastatura sistemului de alarma este o interfata ce permite controlul rapid al aparatului. Prin intermediul controlerului pot fi efectuate setarile si programate toate functiile dispozitivului de securitate. De obicei, tastatura se monteaza intr-un loc accesibil, la intrarea in locuinta sau in perimetrul protejat pentru a permite configurarea, armarea, dezarmarea, consultarea evenimentelor ori vizualizarea facila a informatiilor de stare a sistemului. Gestionarea zilnica a sistemului de alarma presupune insa doar activarea si dezactivarea operatiunilor prin utilizarea unor coduri specifice si vizualizarea sau resetarea istoricului alarmelor. Utilizatorul poate alege tastaturi pentru sisteme de alarma de tip LED, LCD sau touch screen.

Telecomanda

In functie de tipul de centrala de alarma ales, se pot conecta la sistem si una sau mai multe telecomenzi pentru armarea si dezarmarea de la o distanta de cateva zeci de metri a dispozitivului. Telecomanda permite accesarea functiilor principale ale sistemului de alarma, fara deplasare pana la panoul de control.

Modul de comunicare

Comunicatoarele vizeaza partea care se ocupa cu transmiterea semnalului de alarma in momentul in care este detectat un intrus ori un incident important. In general putem vorbi despre trei linii de comunicatie, adica telefonie fixa, care poate utiliza numarul existent, alarme conectate printr-o retea de date/internet sau comunicatoare GSM/GPRS ce necesita cartela SIM (telefonie mobila) si un abonament suplimentar.

Sirene

In mod frecvent, sistemul de alarma utilizeaza sirene de interior si de exterior, fiecare dotate cu lampa de semnalizare luminoasa. Acestea emit un semnal sonor puternic ce actioneaza ca un factor descurajant pentru intrusi, dar care totodata alerteaza proprietarii si vecinii ca are loc un incident.

Exista diverse sirene pentru sisteme de alarma, cu avertizare optica si acustica, cu fir ori wireless sau supervizare bi-directionala pe care utilizatorii le pot alege pentru dispozitivele de securitate.

Acumulatori

Pentru a mentine sistemul de alarma in stare de functionare in cazul decuplarii accidentale sau intentionate a alimentarii cu energie electrica se folosesc acumulatori de rezerva. De regula, acestia se pozitioneaza in centrala de alarma, dar pot fi amplasati si in sirene sau alte surse suplimentare ce alimenteaza sistemul cu energie. Majoritatea acumulatorilor sunt capabili sa alimenteze sistemul de securitate cel putin o zi, pana se remediaza problema.

Senzori magnetici de intrare

Simple contacte magnetice sau metalice, senzorii de intrare sunt paznicii reali ai sistemului de alarma. Acestia transmit centralei un semnal imediat ce se intrerupe contactul intre cele doua componente ale senzorului, instalate pe tocul usii sau al geamului.

Senzori de socuri si vibratii

Este important ca senzorii de intrare sa fie cuplati cu senzori suplimentari care sa detecteze socurile si vibratiile, cum ar fi spargerea unui geam ori chiar a unui perete. Acestia actioneaza in momentul in care infractorii patrund in interior fara sa deschida usa ori geamul.

Buton de panica

Se foloseste adesea in locatiile unde se lucreaza cu publicul, precum casierii sau ghisee, dar poate fi instalat si in unitatile rezidentiale. Butonul de panica este o telecomanda cu un singur buton care odata actionat transmite un semnal de alarma firmei de securitate.

Camere de supraveghere

Un sistem de securitate complet nu include doar o alarma inteligenta, ci si camere de supraveghere video care sa permita analiza ulterioara a evenimentelor petrecute.

Majoritatea sistemelor de alarma nu includ si monitorizare video, insa camerele pot fi achizitionate separat si conectate la dispozitivul de securitate.

 

Detectoare de miscare

Exista detectori alarma antiefractie cu infrarosu sau microunde care se pot instala pentru a delimita un perimetru protejat. De pilda, barierele cu infrarosu sunt formate din doua parti, un emitator si un receptor, ce formeaza o raza invizibila intre ele, declansand alarma atunci cand raza este intrerupta.

Tipuri de sisteme de alarma

Modelul sistemului de alarma ales este unul dintre principalele argumente ce trebuie discutate in momentul achizitionarii. Cu toate ca, indiferent de tipologie, orice dispozitiv de securitate beneficiaza de centrala de alarma, tastatura, telecomanda, sirene, senzori de intrare si detectori de miscare, tipul sistemului este important in ceea ce priveste costul, modul de instalare sau confortul utilizatorului.

Sistem de alarma wireless

Varianta dispozitivelor de securitate fara fir presupune efectuarea conexiunii prin unde radio (GPRS) sau prin semnale celulare (GSM - Global System for Mobile Communications).

Avantajul net al acestor sisteme de alarma este ca nu includ cabluri care sa poata fi taiate, astfel ca nu permit sabotarea alarmei din exterior.

Sistem de alarma prin cablu

Conexiunea cu unitatea centrala se efectueaza pe linie telefonica fixa. Acest lucru poate fi considerat incomod de catre unii dintre utilizatori, dar totodata si mai riscant, intrucat cablurile pot fi cu usurinta anulate de infractori. Totusi, un sistem de alarma prin cablu ofera aceeasi calitate ca si cel wireless.

Senzorii utilizati in sistemele de alarma

Senzorii sunt elemente esentiale pentru orice sistem de alarma. Acesti detectori pentru sisteme de alarma determina gradul de utilizare efectiva a intregului sistem de securitate. Iata ce tipuri de senzori sunt disponibili pentru aceste dispozitive.

 

Clasificarea senzorilor

In general, cel mai des se folosesc detectoarele de miscare cu infrarosu si cei duali, cu infrarosu si microunde, dar si senzorii periferici. Acestia, impreuna si cu alti senzori folositi in sistemele de alarma, pot fi clasificati astfel:

Detectoare de miscare

In categoria detectoarelor de miscare se incadreaza senzorii pasivi in infrarosu (PIR), care detecteaza schimbarile in radiatia termica a obiectelor externe, in domeniul infrarosu departat, cu un senzor PIR. De asemenea, detectoarele cu microunde (MW), care se bazeaza pe utilizarea efectului Doppler – fenomen fizic ce consta in modificarea lungimii de unda receptionate de catre observator, pot identifica miscarea. Nu in ultimul rand, se utilizeaza si senzori duali (PIR+MW), care combina avantajele detectoarelor in infrarosu si a celor cu microunde, pentru a creste rezistenta detectoarelor la alarmele false.

Senzori periferici

Denumiti si reed switch, acest tip de senzori sunt inchisi intr-un camp magnetic puternic atunci cand magnetul este aproape de contactul reed si deschisi in momentul in care magnetul este indepartat. Senzorii periferici sunt elemente de baza pentru sistemele de protectie perimetrale, scopul lor principal fiind acela de-a detecta tentativele de deschidere a ferestrelor si usilor.

Alte tipuri de senzori

Pe langa tipurile de senzori mentionate, mai sunt disponibili si senzori pentru detectia vibratiilor, a apei in caz de inundatie, pentru identificarea spargerii geamului ori a sticlei, detectia monoxidului de carbon, gazelor, fumului ori detectori-cortina.

Sfaturi de cumparare a sistemelor de alarma

Daca vrei sa iti protejezi locuinta sau o alta locatie impotriva potentialilor infractori si te-ai decis sa instalezi un sistem de alarma, este indicat sa cunosti cateva aspecte despre acest dispozitiv.

Oferta de pe piata este diversificata, insa pentru o optiune inspirata trebuie sa cunosti functiile cele mai importante ale sistemului si optiunile suplimentare de care poti beneficia, pentru un plus de securitate. Iata de ce trebuie sa tii cont pentru a evita o nota de plata uriasa sau achizitionarea unui sistem de alarma mult prea complex pentru nevoile tale.

  • Tipul sistemului de alarma – ai de ales intre varianta wireless si cea prin cablu, iar totul depinde de preferintele tale si de costul final al echipamentului.

  • Modul de instalare – in principiu, poti comanda online sisteme de alarma, intrucat montarea lor este simpla si poate fi realizata printr-un proiect DIY, urmand schema de conectare. Daca apelezi la un specialist, asigura-te ca sistemul este unul foarte complex.

  • Posibilitatile de configurare – sunt incluse aici capabilitatile de programare a centralei de comanda, respectiv partitionarea pe zone a perimetrului protejat, configurarea modurilor de lucru (zi, noapte, vacanta) sau stabilirea codurilor de armare/dezarmare.

  • Monitorizarea sistemului – se refera la modul in care este anuntat un potential eveniment. Cel mai bun sistem de alarma trebuie sa fie capabil sa avertizeze eficient atat proprietarul, cat si firma de paza angajata. Prin urmare, dispozitivul trebuie sa aiba cat mai multe optiuni de transmitere a semnalului de alarma.

  • Comanda de la distanta – daca doresti sa consulti starea sistemului de alarma si atunci cand nu te afli in locatia protejata, este recomandat sa optezi pentru un sistem conectat telefonic ori prin internet. In acest fel, poti arma, dezarma, schimba modul de lucru ori da comenzi predefinite de la distanta.

  • Autonomia pe baterie – este important ca acumulatorii sa reziste cat mai mult in cazul in care infractorii intrerup alimentarea cu energie electrica sau apare o pana de curent.

  • Dotarile suplimentare – senzorii de inundatie, fum, incendiu ori monoxid de carbon sunt foarte utili pentru orice locatie. De asemenea, sunt esentiali si senzorii inteligenti antipet care nu se activeaza in cazul animalelor de companie sau camerele video, care pot oferi imagini ulterioare.

  • Posibilitatile de upgrade – chiar daca alegi sa instalezi un sistem de alarma simplu, cu mai putine componente, este important sa stii ca acesta poate fi extins cu alte elemente, daca va fi necesar pe viitor.

  • Armarea perimetrului in diferite situatii – un sistem inteligent trebuie sa fie capabil sa-si schimbe comportamentul in functie de mai multe scenarii selectate de utilizator, cum ar fi pe timp de noapte cand senzorii din interior sunt dezactivati sau cand cei ai casei sunt plecati, moment in care toti senzorii sunt activi.

Sistemele de alarma reprezinta o modalitate excelenta de-a securiza si proteja orice spatiu. Un astfel de dispozitiv este foarte sigur si eficient, manifesta versatilitate si poate proteja perfect un imobil fata de potentialele atacuri din exterior.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Posteaza recenzie