04/11/2020
by Aftene Mihai

Comparatia sistemelor de supraveghere video: NVR vs DVR

Comparația sistemelor de supraveghere video: NVR vs DVR
    Ce este un sistem de supraveghere
    Ce rol au sistemele DVR și NVR în cadrul unui kit de supraveghere
    Ce este un NRV și cum funcționează
        Ce este un NVR
        Cum funcționează un NVR
    Ce este un DVR și cum funcționează
        Ce este un DVR
        Cum funcționează un DVR
    Asemănări între NVR și DVR
    Diferențe între NVR și DVR
    Ce să alegi între NVR și DVR

Sistemul de supraveghere este varianta ideală pentru o protecție sporită, fie că vorbim de siguranța personală, fie că ne concentrăm atenția asupra bunurilor de valoare. În prezent, camerele de supraveghere video se folosesc în numeroase contexte și, din rațiuni diverse, oamenii își doresc să folosească echipamente performante pentru orice spațiu. Una dintre componentele principale ale kitului de supraveghere este înregistratorul video, „creierul” întregului sistem și cel care îți garantează securitatea video. În funcție de tehnologia preferată, utilizatorii au la dispoziție două tipuri de unitate centrală–NVR și DVR–despre care vom vorbi mai departe pentru a afla care dintre ele este mai potrivită pentru instalarea unui sistem video.
 

Ce este un sistem de supraveghere

Înainte de a descoperi mai multe despre înregistratorul digital, este important să știm ce reprezintă sistemul de supraveghere video și audio. Mai precis, este vorba despre o televiziune cu circuit închis–CCTV–care folosește camerele video pentru a transmite semnal către un anumit loc, pe un set limitat de monitoare. De regulă, un astfel de sistem include diverse componente–camerele de supraveghere, serverul, mediul de stocare, monitorul, cablurile care fac legătura între camere și server și alimentatoarele ce le conectează la energia electrică. În funcție de echipamentele folosite, sistemul de supraveghere poate fi analogic sau digital. Din totalitatea accesoriilor utilizate pentru kit, serverul este cel care îmbină siguranța și accesibilitatea cu acuratețea imaginilor și monitorizarea evenimentelor în timp real.
 

Ce rol au sistemele DVR și NVR în cadrul unui kit de supraveghere

Toate sistemele video conțin un server și o unitate centrală care preia, stochează și procesează fiecare imagine primită de la camerele de supraveghere. Acest înregistrator digital, așa cum este denumit, reprezintă creierul sistemului și componenta care îndeplinește cele mai multe funcții. Un NVR sau DVR primește semnalul video de la camere și îl afișează pe monitor, folosind ieșiri precum VGA, CVBS ori HDMI. Mai departe, unitatea centrală poate înregistra semnalul video și audio primit pe un hard disk intern, pe un server FTP sau chiar alt NVR, și, mai nou, poate fi integrată și cu servicii de Google Drive, Cloud sau Drop Box. Tot NVR/DVR permite conectarea la internet a întregului sistem de supraveghere prin folosirea unui cablu de rețea sau wireless.

Mai mult decât atât, înregistratorul NVR/DVR poate oferi și funcția de backup local. În situația în care ai nevoie să extragi anumite înregistrări, poți face asta pe un hard-disk extern ori un stick USB sau chiar și de la distanță, prin internet. Dacă te gândești cum să alegi un sistem de supraveghere video, este de preferat să ții cont de rolul unității centrale și tipul acesteia pentru a obține performanțe maxime.

Ce este un NRV și cum funcționează

Dacă până nu de mult, instalarea unor camere de supraveghere era considerată mai mult un moft, în prezent, acest lucru a devenit o necesitate. De aceea, este extrem de important să cunoști cât mai multe detalii despre principalele componente care susțin rolul unui astfel de sistem.

Ce este un NVR

NVR este abrevierea de la Network Video Recorder și este un echipament digital care permite stocarea și redarea imaginilor înregistrate cu ajutorul camerelor video IP și IP Wireless. Camerele de acest fel sunt cele care se conectează folosind mufe de rețea RJ-45 și cablu de internet FTP sau UTP. Scopul NVR-ului este de a afișa, stoca și decoda imaginile video primite de la camerele IP, iar utilizatorii le pot vizualiza cu ușurință. Există două tipuri de NVR-uri: PoE și WiFi.


Un NVR de tip PoE (Power over Ethernet) presupune folosirea de porturi și a unui switch PoE. Concret, cu un astfel de echipament, vei utiliza un singur cablu pentru conectarea la rețea și alimentarea cu energie electrică, lucru care simplifică configurarea, dar vei avea nevoie și de un comutator compatibil cu PoE. În general, majoritatea înregistratoarelor video de rețea au porturi PoE, însă, poți economisi bani dacă vei considera că nu ai nevoie de ele. De cealaltă parte, un NVR WiFi se conectează wireless la rețeaua de internet, respectiv, folosește conexiunea la internet pentru a comunica direct cu toate camerele de supraveghere.

Cum funcționează un NVR

De foarte multe ori, se produc mari confuzii între NVR și DVR, când vine vorba de modul de funcționare. Ei bine, NVR-ul a fost conceput pentru a putea reda imagini de înaltă rezoluție, care provin de la camere IP full HD. În timp, tehnologia a evoluat considerabil, astfel că rezoluția suportată depășește 4K și ajunge până la 12 MP. NVR-ul se conectează foarte ușor la camerele video și comunică folosind adresele IP interne, deoarece sunt echipamente digitale de rețea și nu au nevoie de legături directe. De asemenea, unitatea centrală se conectează foarte simplu și la internet, fără să aibă nevoie de prea multe cabluri, singura sa dependență de fir fiind atunci când implică alimentarea.

Ce este un DVR și cum funcționează

Competitor direct al NVR-ului, echipamentul de tip DVR este și el destul de răspândit printre utilizatorii care și-au montat un sistem de supraveghere.

Ce este un DVR

DVR sau Digital Video Recorder reprezintă o unitate de înregistrare destinată camerelor analog. Mai exact, despre cele care se conectează folosind un cablu coaxial (cu mufă BNC) sau un cablu UTP (cu videobalun). Serverul DVR a fost pe piață încă de la început, iar, de-a lungul anilor, a devenit din ce în ce mai performant, astfel că rămâne un produs foarte folosit pentru configurarea unui sistem de supraveghere video. DVR-urile pot fi de două tipuri, respectiv cu PoC sau simple. DVR-ul PoC (Power over Coaxial) face referire la o tehnologie care permite alimentarea camerelor video analog prin același cablu prin care se transmit și imaginile captate. Aceste echipamente sunt mai scumpe, spre deosebire de DVR-urile fără tehnologie PoC.

Cum funcționează un DVR

Un sistem DVR are același rol ca și un NVR: preia imaginile surprinse de camerele de supraveghere, le procesează și le decodează. Însă, fiecare cameră de supraveghere trebuie conectată la unitatea DVR printr-un cablu individual, iar echipamentul DVR poate fi folosit și fără o conexiune la internet.

 

DVR-ul se conectează la un monitor și înregistrează în timp real, pe un HDD intern, tot ceea ce monitorizează camerele video. În funcție de numărul de canale, la acest sistem se pot conecta mai multe camere de supraveghere. Adică, la un DVR cu 4 canale se folosesc 4 camere video, la unul cu 16 canale bineînțeles, 16 camere de supraveghere și așa mai departe. Totuși, numărul camerelor folosite depinde și de mărimea spațiului supravegheat, iar tipul DVR-ului de numărul camerelor de supraveghere.

Asemănări între NVR și DVR

Întrucât ambele tipuri de servere îndeplinesc aceeași funcție în cadrul unui sistem de supraveghere video, este normal să existe asemănări între ele. Iată câteva dintre acestea:

  • NVR și DVR folosesc hard diskuri montate în interiorul carcasei, pentru a putea stoca imaginile înregistrate de camerele video;
  • Au rezoluție maximă suportată în ceea ce privește camerele de supraveghere folosite;
  • Atât NVR-ul cât și DVR-ul se conectează la internet în același mod, se configurează după aceeași pași și se folosesc la fel;
  • Ambele tipuri de unitate centrală dispun de un număr maxim de canale care nu poate fi depășit. De exemplu, dacă serverul, NVR sau DVR, are 8 canale atunci nu se pot folosi decât 8 camere video;
  • Sunt dotate cu ieșiri video locale pentru a conecta televizoare sau monitoare cu ajutorul VGA ori HDMI;
  • În plus față de dotările standard, în funcție de modelul NVR-ului sau DVR-ului ales, mai pot fi adăugate și alte facilități precum intrări /ieșiri de tip alarmă ori intrări audio RCA.

Diferențe între NVR și DVR

Mulți consideră NVR-ul un server mai modern și mai avansat, însă, cei care folosesc sisteme de supraveghere de foarte mult timp rămân fideli variantei DVR. Haide să vedem ce diferențe majore există între cele două tipuri de produse:

  • Spre deosebire de un DVR, înregistratorul NVR nu transformă semnalul video și nici nu comprimă semnalul, deoarece camerele IP trimit informația direct în format digital;
  • NVR-ul doar primește, stochează și indexează informația. DVR-ul primește semnalul brut de la camerele analog și îl transformă în digital pentru a fi folosit, simultan, pentru afișarea pe monitor și pentru a fi comprimat și stocat pe hard diskul intern;
  • În cazul în care are nevoie de anumite înregistrări, NVR le va extrage și le va decoda, pentru a le oferi utilizatorului pe monitor, internet, televizor. DVR-ul caută în tabela unde a indexat înregistrările, apoi, extrage datele comprimate și le decodează pentru ca utilizatorul să obțină informațiile pe monitor, internet, televizor;
  • Un DVR va menționa numărul de cadre pe secundă (FPS) la care poate procesa diverse rezoluții, în timp ce NVR-ul primește semnalul deja procesat de la camere și utilizează rezoluția și cadrele pe secundă pe care le transmite camera;
  • DVR-ul poate fi utilizat și fără conexiune la internet, însă, oferă posibilitatea de a vizualiza camerele video pe internet, chiar dacă nu deține un IP static integrat;
  • Costul DVR-ului este, în general, mai mic decât cel al NVR-ului;
  • NVR-urile sunt compatibile doar cu camerele IP, iar DVR-urile, doar cu analog;
  • Calitatea imaginilor oferite de NVR este net superioară celor înregistrate prin DVR;
  • NVR-urile pot experimenta pierderi de semnal din cauza conexiunii la internet și, spre deosebire de DVR-uri, sunt funcționabile doar dacă au internet;
  • DVR-ul nu poate stoca imaginile înregistrate în cloud ca NVR-ul, dar, le poate transmite pe telefonul mobil prin intermediul unui server FTP;
  • În comparație cu NVR, sistemul DVR este dependent de cabluri.

Ce să alegi între NVR și DVR

Ambele soluții prezintă atât avantaje cât și dezavantaje, așa că, alegerea ține mai mult de preferințele personale sau proiectul implementat.

NVR-urile sunt potrivite pentru utilizatorii care nu dețin prea multe informații despre securitatea video și instalarea sistemelor de supraveghere sau care vor să achite un cost mai mare pentru imagini de înaltă calitate. DVR-urile se adresează oamenilor care vor un cost mai mic și își doresc un semnal mai stabil cu toate camerele de supraveghere.
 
Orice variantă ai alege, este important că ai înțeles utilitatea unui sistem video și intenționezi să-ți crești nivelul de siguranță prin instalarea unui astfel de echipament. Avantajele acestuia sunt de necontestat, așa că, indiferent de opțiunea ta în ceea ce privește unitatea centrală, vei diminua considerabil anumite riscuri și vei putea să-ți monitorizezi proprietatea în permanență.
 


 

Comment-uri

Nici o postare găsită

Posteaza recenzie