04/11/2020
by Aftene Mihai

Instalarea unui sistem de supraveghere reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea unei proprietati. Aceste echipamente ofera un plus de siguranta si securitate, de aceea sunt tot mai des intalnite in majoritatea spatiilor, fie ele industriale, comerciale sau rezidentiale. Oamenii vor sa monitorizeze in permanenta ceea ce se intampla in interior, insa in ultima vreme atentia se indreapta si spre anumite tipuri de camere de supraveghere de exterior, intrucat un sistem complet permite o analiza eficienta asupra oricarei zone. Totusi, o supraveghere de ansamblu inseamna o investitie considerabila, de aceea trebuie sa te informezi in prealabil ca sa te asiguri ca achizitionezi cele mai bune echipamente de exterior. Mediul in care vor functiona aceste produse influenteaza sistemul ales, dar exista si multe alte caracteristici de care trebuie sa tii cont pentu o selectie optima. Descopera mai departe cateva aspecte esentiale despre aceste modele de camere video.
 

Utilitatea camerelor de supraveghere de exterior

Scopul principal al camerelor de securitate este monitorizarea zonelor din interiorul si exteriorul unei proprietati. Cu ajutorul unor astfel de echipamente de supraveghere, ai posibilitatea de a urmari ceea ce se intampla constant in curtea casei ori in spatiul din apropierea locuintei tale. Avantajul principal al sistemului de supraveghere este acela ca poate fi montat in orice loc, indiferent de destinatia cladirii pe care o ai in folosinta. Simpla prezenta a acestor produse descurajeaza infractorii, mai ales daca sunt instalate la vedere, iar daca se intampla anumite incidente eventualii intrusi pot fi gasiti mai usor prin derularea ulterioara a imaginilor inregistrate.

Exista mai multe tipuri de camere de supraveghere de exterior, insa fiecare dintre acestea ofera liniste proprietarilor care pot vedea chiar si de la distanta, pe telefon, tableta sau laptop, atunci cand sunt plecati de acasa, ce se intampla in jurul anexelor sau exteriorului casei lor. Pe langa inhibarea tentativelor de patrundere prin efractie, un sistem de supraveghere poate fi util si pentru monitorizarea copiilor ori a bonei, pentru a vedea cum se poarta cu cei mici, dar si pentru urmarirea angajatilor, ca sa fii la curent cu activitatea acestora atunci cand sunt la lucru.

 

Camerele video de exterior se potrivesc de minune si cu interfornul deoarece imaginile surprinse te pot ajuta sa identifici rapid persoanele care solicita acces pe proprietate. In plus, prin functia de detectie la miscare de care dispun aceste camere de securitate ai posibilitatea de a utiliza echipamentul si ca sistem de alarma, pentru a fi notificat atunci cand cineva trece prin cadru. Un sistem video centralizat poate anula paza umana, iar impreuna cu un post de interventie contribuie la reducerea costurilor generate de asigurarea unei proprietati.

Specificații ale camerelor de supraveghere

Cand vine vorba de instalare camere de supraveghere este important sa acorzi atentie caracteristicilor principale ale produselor pe care vrei sa le achizitionezi. Cand cumperi camerele de supraveghere de exterior trebuie sa iei in considerare specificatii precum:

  • Rezolutia

ara doar si poate, calitatea imaginii reprezinta una dintre cele mai importante proprietati ale unei camere de supraveghere. Echipamentul capteaza imaginile surprinse in raza de detectie si le transmite mai departe, pentru a fi stocate si revizualizate, daca este nevoie. Rezolutia determina claritatea imaginilor, caracteristica esentiala atunci cand este necesara identificarea persoanelor sau a altor detalii, cum ar fi numerele de pe placuta de inmatriculare.

  •  Obiectivul camerei video

Distanta focala a lentilei contribuie semnificativ la calitatea imaginilor inregistrate. Ca sa te asiguri ca faci o alegere potrivita poti masura distanta dintre locul unde vei pozitiona camerele de supraveghere si obiectivul pe care vrei sa-l monitorizezi. In functie de acest criteriu ai posibilitatea de a selecta obiective cu distanta focala fixa sau distanta focala variabila.

  • Filmarea pe timp de noapte

Pentru vizibilitate pe timp de noapte ai nevoie de camere care sa poata inregistra si cand afara este intuneric. In cazul in care zona respectiva nu este iluminata si artificial, sunt utile camerele cu infrarosu. 

 

Foarte multe echipamente video pot filma si in conditii de iluminare zero sau aproape zero pentru ca folosesc led-Uri infrarosu montate in jurul obiectivului. Insa, ia in calcul faptul ca raza de actiune a acestora nu este mai mare de 20-30 de metri. Unele modele de camere de supraveghere sunt capabile chiar de termoviziune, nu doar filmare in infrarosu, asa ca alege o solutie potrivita pentru nevoile tale.

  • Senzori de miscare

Atunci cand este detectata o miscare in anumite locuri ce prezinta interes maxim, cum ar fi usi, ferestre sau poarta, camerele cu senzori de miscare pot transmite o notificare. Aceste produse au calitatea de-a functiona si ca un sistem de alarma, dar totodata pot fi folosite si pentru a inregistra doar in momentele in care este detectata miscare.

  • Constructia senzorului de imagine

Cand vorbim de senzor de imagine avem doua tehnologii disponibile – CMOS si CCD. Ani la rand, CCD a fost cea mai performanta tehnologie de pe piata, dar la ora actuala varianta CMOS este cea mai avansata si mai accesibila. Senzorul de imagine receptioneaza informatia purtata de lumina si o transforma in impulsuri electrice pentru a forma imagini.

  • Tehnologia de baza a camerelor video

Conexiunea intre camerele de supraveghere si unitatea DVR poate fi realizata prin sistem analog, digital sau IP. Cea mai ieftina optiune este cea analog, in care semnalul este transmis prin cabluri coaxiale, dar care nu ofera o calitate prea buna a imaginii. Sistemul digital presupune transmisia informatiilor prin cabluri video sau date in format digital. Claritatea imaginii este net superioara sistemelor analogice, astfel ca aceste camere de supraveghere sunt cele mai raspandite. Varianta IP inseamna tot o transmisie digitala, doar ca conxiunea la unitatea DVR se realizeaza prin internet. Este vorba de camere wireless care ofera o performanta foarte inalta din toate punctele de vedere.

  • Numarul maxim de fluxuri video

Capabilitatile unitatii DVR sau ale softului folosit ca server determina numarul de fluxuri video ce pot fi folosite simultan, precum si posibilitatile de extindere ulterioara a sistemului cu noi camere.

  • Gradul de protectie la intemperii

Nu orice camere video de interior pot fi instalate si in afara unei cladiri. Exista anumite tipuri de camere de supraveghere de exterior care indica gradul de protectie la particule foarte fine, ca cele de praf, gradul de protectie la apa ori intemperii. Toate aceste caracteristici sunt indicate de coeficientul IP – Ingress Protection. Acesta nu trebuie confundat cu camere de supraveghere exterior wireless, cele mai des utilizate grade de protectie la intemperii fiind IP55, IP56, IP66 si IP67.

  • Temperatura de utilizare

Ca sa nu te trezesti cu ca sistemul iti arata pureci la imagine trebuie sa tii cont si de temperatura la care vei folosi camerele. Anumite tipuri de camere de supraveghere de exterior beneficiaza de un circuit de incalzire ce le permite sa functioneze perfect cand afara este foarte frig. De regula, pentru cele mai multe situatii este potrivita gama de temperaturi -30 si +60 de grade Celsius.

  • Numarul de cadre pe secunda

In general, este indicat sa tii cont si de aceasta caracteristica atunci cand alegi un kit camere de supraveghere pentru exterior. FPS (frames per second) inseamna numarul de imagini ce pot fi captate si transmise de camera intr-o secunda. Cu cat acesta este mai mare cu atat si inregistrarile vor fi mai fluide si cursive, utile pentru recunoasterea detaliilor in miscare. De obicei, 10-15 FPS sunt de ajuns pentru monitorizare statica ori a unor persoane/obiecte ce se deplaseaza cu cel mult 20 km/ora. In cazul unei viteze mai mari, se recomanda camere de supraveghere cu cel putin 25 FPS.

Tipuri de camere de supraveghere de exterior

Dupa cum arata si denumirea lor, camerele de supraveghere pentru exterior trebuie sa fie concepute pentru acest scop, respectiv este necesar ca echipamentele sa fie rezistente pentru a face fata conditiilor de mediu si suficient de performante ca sa inregistreze imaginile indiferent de conditiile din exterior.

In functie de tehnologia folosita, exista urmatoarele tipuri de camere de supraveghere de exterior:

1. Camere snalogice

Echipamentele de supraveghere analogice sunt primele aparute pe piata. Acestea transmit semnalul brut prin intermediul unor cabluri coaxiale catre unitatea centrala, DVR, ori catre un calculator ce are atasata o placa de captura. Camerele video analogice pot functiona independent in situatia in care sunt conectate direct la intrare RCA a unui televizor, insa nu inregistreaza, ci doar ofera imagini in timp real. Sunt ieftine, se instaleaza usor, au nevoie de cabluri si sunt ideale pentru bugete mici, dar calitatea imaginilor este limitata.

2. Camere digitale

In categoria produselor digitale regasim camerele wireless, care se instaleza usor si reduc costurile cu cablarea si camerele IP care pot fi atat wireless cat si cablate. Alimentarea variantei IP poate fi realizata la priza cu alimentatorul integrat sau prin intermediul tehnologiei PoE (switch Power over Ethernet). Camerele digitale masoara imaginea in megapixeli si ofera o claritate deosebita a acesteia.

3. Camere HDCVI

Echilibrul perfect intre pret si calitatea imaginilor il ofera camera HDCVI. Acesta este cel mai nou tip de camere de supraveghere, ce permite transmisii video la rezolutii de pana la 4K pe distante destul de mari, utilizand cabluri coaxial sau UTP. Tehnologia HDCVI reprezinta o varianta ideala pentru crearea unor sisteme de supraveghere video de inalta calitate si fiabilitate, dar permite totodata si modernizarea sistemelor analogice existente.
 

Sistemele de supraveghere pot fi impartite in diferite categorii si in functie de forma camerelor utilizate. In acest sens, exista urmatoarele tipuri de camere de supraveghere de exterior:

  • Camere bullet

Cea mai populara forma pentru camerele video de exterior este cea de tip bullet. Este vorba despre o camera alungita, cu forma cilindrica, ce se prinde pe orice suprafata folosind un brat sau un picior reglabil. Camerele bullet pot avea mai multe dimensiuni, in functie de dimensiunea lentilei si marimea iluminatorului cu infrarosu.

  •  Camere dome

Montate adesea pe terase sau in foisor, camerele de tip dome au forma unei semisfere, fara brat, si se monteaza direct pe perete ori pe tavan. Sunt camere de supraveghere mici, compacte si discrete, care nu pot avea un iluminator infrarosu la fel de mare si eficient precum cele bullet, deoarece n-au suficient loc pentru montarea mai multor LED-uri.

  • Camere cube

Aceste camere de supraveghere sunt cele clasice, au dimensiuni foarte mari si obiectiv performant, ceea ce inseamna ca se folosesc mai mult in cadrul proiectelor speciale.

  • Camere PTZ

PTZ este definitia unei camere de securitate care suporta miscari pe orizontala (pan), verticala (tilt) si zoom.

Montaj camere supraveghere exterior

Pentru montarea unor camere de supraveghere video in afara unei cladiri este necesar ca, inainte de toate, sa studiezi cu atentie locatia. In functie de dimensiunile spatiului poate fi determinata si marimea kit-ului de supraveghere video. Apoi, este esentiala respectarea legislatiei, si anume sistemul instalat nu trebuie sa monitorizeze decat propria curte, fara sa capteze imagini de pe alte proprietati private.

Inainte de montarea unor echipamente de supraveghere, specialistii in domeniu sustin ca este important sa privesti proprietatea din prisma potentialilor infractori pentru a putea determina punctele vulnerabile. Prin anticiparea anumitor situatii pot amplasa camerele de supraveghere exact in locurile unde este necesar. In acest sens, trebuie sa iei in calcul si acoperirea unghiurilor moarte. Ai grija sa achizitionezi accesorii pentru sisemele de supraveghere care sa-ti permita instalarea in functie de unghiul de vizibilitate al fiecarei camere. Pentru a stabili ca acoperirea sistemului este optima e necesar ca, in cadru, camerele de supraveghere sa se surprinda una pe cealalta.

Este bine sa ai in vedere achizitionarea unor camere de securitate performante si sa nu incerci sa inlocuiesti echipamentele pentru exterior cu unele de interior. Camerele ce se pot monta in afara unei cladiri au caracteristici specifice care le confera rezistenta la factorii de mediu si functionare optima, indiferent de temperaturile din exterior.

Sfaturi de achiziție camere de supraveghere

Selectare unor tipuri de camere de supraveghere de exterior se face in urma unei analize atente a spatiului si a obiectivelor pe care vrei sa le monitorizezi. Desi pentru multi dintre cei care aleg camere de supraveghere pretul reprezinta principalul criteriu de achizitie, este important sa iei in considerare si alte aspecte pe langa cost. Rezolutia imaginii este esentiala pentru un sistem de supraveghere, la fel si vizibilitatea pe timp de noapte, posibilitatea de a include sau nu cabluri pentru camere, distanta focala a lentilei ori tehnologia senzorului de imagine. Practic, este necesar sa iei in calcul toate specificatiile echipamentelor deoarece fiecare cladire are propriile sale nevoie in functie de numarul de intrari, dimensiune ori spatiul din jur.

Daca este posibil, se recomanda testarea camerelor video inainte de-a fi instalate pe teren. De asemenea, dat fiind faptul ca se amplaseaza in exterior, montarea acestora trebuie efectuata cat mai sus ori in zone greu accesibile pentru a nu fi dezactivate prea usor. In cazul in care vrei sa achizitionezi camere wireless trebuie sa stii ca raxa maxima de comunicatie este de 100-150 de metri, iar calitatea semnalului video poate fi influentata de anumite obstacole existente intre camera si DVR. In cazul sistemelor cu cablu, sunt mai usor de distrus si devin inutilizabile daca firul video este taiat.

Ai in vedere alegerea unui hard disk potrivit, care sa dea dovada de fiabilitate si sa aiba o capacitate de stocare adecvata numarului de zile de inregistrari dorite. Tine cont si de sursa de alimentare, mai ales ca sistemele pentru exterior au un consum mai mare decat camerele de supraveghere folosite in interior. De asemenea, achizitioneaza camerele de supraveghere in functie de conditiile de mediu din zona unde vor fi amplasate, dar si de rezolutia pe care acestea o pot oferi si de distantele pe care doresti sa instalezi camerele respective.

 Cand vine vorba de supraveghere video, UltraMaster iti pune la dispozitie numeroase tipuri de camere de supraveghere de exterior pentru a detecta si inregistra imagini in spatiile pe care doresti sa le monitorizezi constant. Echipamentele de supravegehere reprezinta cea mai buna protectie a unei proprietati, de aceea te incurajam sa optezi pentru un astfel de sistem si sa te informezi foarte bine in prealabil, pentru a face o investitie cat mai buna.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Posteaza recenzie