04/11/2020
by Aftene Mihai

Nevoia de siguranta este un aspect de care tot mai multi proprietari incep sa se preocupe. Fie ca vorbim despre locuinta personala sau locul de munca, supravegherea iti ofera un control asupra perimetrului acoperit. Camerele video stau, de cateva zeci de ani, la baza sistemului de supraveghere si se adapteaza de fiecare data cand este implementata o noua tehnologie. Pentru verificarea copiilor, atunci cand lipsesti de acasa, pentru a descoperi circumstantele in care s-a produs un accident rutier pe strada ta sau pentru a identifica un hot care a patruns in incinta, un sistem de supraveghere este invesitia potrivita. Integrarea acestor echipamente de securitate in casa ta are o serie de avantaje si dezavantaje. Tine cont de acestea pentru a alege modelele potrivite nevoilor tale.

Argumente pro

Descurajeaza criminalitatea

Simpla vedere a unei camere video care acopera caile principale de acces in curte sau intr-o cladire pune pe ganduri majoritatea potentialilor infractori. Cei mai multi hoti cunosc evolutia tehnologiei si stiu ca pot fi identificati, daca intra in raza de actiune a camerei de supraveghere. Asadar, instalarea unei camere la vedere este un mesaj pentru hoti, ca sunt sub supraveghere. Acesta este si motivul pentru care echipamentele exterioare sunt montate la o inaltime considerabila, pentru a fi vizibile din orice unghi si a descuraja, din fasa, orice tentativa de patrundere prin efractie. O camera de supraveghere a curtii trebuie pozitionata de asa maniera incat sa capteze inclusiv numarul de inmatriculare al masinii din fata portii sau chipul persoanelor care intra fara permisiune. Cu cat este mai mare calitatea echipamentelor, cu atat vor fi mai bune imaginile video si foto. Ideal este sa distingi chipul clar al unei persoane aflate in raza de actiune a camerei.

Compatibilitate cu dispozitive uzuale

Pana in urma cu doar cativa ani, sistemul de supraveghere presupunea un circuit clar, stabilit printr-o conexiune prin fir de la camera video pana la un receiver, conectat la un monitor. Singurele imagini disponibile in timp real erau in camera in care se afla instalat sistemul. Si in acest caz, evolutia tehnicii a facut minuni. Conectivitatea dispozitivelor face ca, in prezent, sa poti monitoriza, in timp real, ceea ce se intampla la tine acasa de pe laptop, tableta sau telefonul inteligent. Printr-o aplicatie dedicata, atunci cand esti in masina sau la birou, iti poti urmari copiii in timp ce se joaca acasa singuri, cu bona sau cu bunicii.  

Acces in perimetru de la distanta

Sistemele video nu se mai limiteaza, de mult timp, la simpla supraveghere. Cu ajutorul unor instrumente auxiliare, acestea te pot scuti de multe drumuri inutile. Spre exemplu, un videointerfon conectat la o yala inteligenta te pot ajuta sa vorbesti cu persoana care suna la usa sau la poarta si sa-i deschizi daca doresti, indiferent unde te-ai afla, de pe telefonul mobil. Tehnica este utilizata, deja, de o multime de proprietari in domeniul hotelier, care nu trebuie sa se mai deplaseze intre mai multe locatii-din orase sau chiar tari diferite-pentru fiecare client sau pentru firma de curatenie si intretinere.
 

Dezavantaje

Nu asigura securitatea proprietatii
Camerele de supraveghere nu pot inlocui un sistem de monitorizare cu posibilitate de interventie, in caz de nevoie. Daca ai doar un sistem de supraveghere video instalat, singura posibilitate de a cunoaste, in permanenta, ceea ce se intampla in curtea sau in casa ta este sa urmaresti 24 de ore pe zi imaginile captate. Ceea ce este de-a dreptul imposibil. Adaugarea unor servicii de monitorizare a sistemului tau de supraveghere te scuteste de multe neplaceri. Firmele specializate au personal care urmaresc tot timpul obiectivele contractate si anunta beneficiarii cand apar imagini suspecte.

Riscul dezvoltarii unei anxietati


Serviciile externe de monitorizare sunt folositoare intr-o multime de conditii: cand esti plecat din localitate, cand dormi, cand nu ai acces la telefon din cauza bateriei consumate, a lipsei semnalului GSM sau de internet, cand faci sport sau esti intr-o sedinta importanta. In oricare dintre aceste momente, poti sta linistit atunci cand stii ca undeva, cineva iti vegheaza casa. O alta problema apare atunci cand te ocupi singur de supravegherea casei tale: risti sa dezvolti o anxietate din rutina de a verifica, indata dupa mesaje si notificari, imaginile de pe camerele de supraveghere. Automonitorizarea iti pune in sarcina decizia de a anunta autoritatile (politie, ambulanta, pompieri) sau serviciile de interventie, in caz de inundatii sau alte probleme. Pentru multi, aceasta decizie poate deveni o povara greu de suportat, iar presiunea ei duce la probleme psihologice.

Securitatea datelor


Foarte multi dintre cei care folosesc dispozitivele conectate online ignora un element esential: securitatea cibernetica. Atunci cand te conectezi de pe telefon la toate gadgeturile inteligente si la sistemul de supraveghere, asigura-te ca ai o conexiune greu de spart. Camerele wi-fi si routerele cu grad scazut de securitate, care utilizeaza parole slabe, sunt o invitatie adresata hackerilor de a-si face de cap in reteaua pe care o folosesti. Daunele pot porni de la imagini video „scapate” pe internet pana la fraude bancare, in caz ca ajung la informatiile tale economice. Tine cont de acest aspect atunci cand investesti in reteaua ta de supraveghere.
Investitia intr-un sistem de camere video iti aduce un grad de liniste pentru siguranta ta si a familiei tale. Daca doresti gradul maxim de protectie, trebuie sa treci la servicii de monitorizare si interventie.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Posteaza recenzie