04/11/2020
by Aftene Mihai

Atat sistemele video analog CCTV cat si cele video IP gestioneaza echipamente si imagini de supraveghere video. Echipamentele analogice sunt prezente de mai bine de treizeci de ani in piata sistemelor de supraveghere. Le intalnesti si in filmele politiste sau de actiune din anii 80-90, cand pe monitor era prezentata o silueta, iar superiorul ii cerea tehnicianului sa apropie imaginea deja pixelata. Pe masura ce apropia, chipul persoanei devenea din ce in ce mai clar. Ei bine, aceasta este o utopie. In realitate, detaliul marit al unei imagini devine si mai neclar si mai pixelat. Era doar spectacol TV. Abia dupa ce au aparut sistemele video IP a fost posibil un zoom clar pe detalii din captura video, motiv pentru care multi au migrat catre aceasta tehnologie, datorita calitatii si claritatii superioare a imaginilor. Intre timp, insa, tehnologia analog s-a consolidat. Au aparut camere video si imagini de foarte buna calitate, in format HD, astfel incat inlocuirea unui sistem analogic nu se mai impune de la sine.

Cum functioneaza sistemul analog HD

 

Camerele video analogice de supraveghere masoara rezolutia dupa numarul de linii orizontale numite TVL (TV lines). Cu cat creste numarul de linii, cu atat obtii o imagine mai buna. Comparativ, camerele IP masoara rezolutia in megapixeli. Cu ajutorul noii tehnologii HD, inregistrarea videoclipurilor cu rezolutie in megapixeli este posibila si pentru sistemele analogice. Principiul de functionare este simplu: imaginile captate de o camera video analogica sunt transmise printr-un cablu coaxial intr-un dispozitiv de inregistrare de tip DVR.

Avantajele sistemului analogic

 

Marele avantaj este ca o camera de supraveghere analogica poate inregistra imagini video la calitate de 1080p sau 4K, folosind cablurile coaxiale standard si DVR-ul traditional, usor de integrat in accesoriile sistemelor deja existente.

Din punct de vedere al modalitatii de instalare, aceasta este dintre cele mai simple, similara cu tehnicile clasice. Asadar, daca ai avut un sistem clasic de supraveghere, poti folosi o buna parte din materialele deja existente, si vei face o economie considerabila. In ceea ce priveste raza de actiune a echipamentelor, distanta este aceeasi cu sistemele analog de generatie mai veche. Daca ai o unitate DVR hibrid care suporta camere clasice analog si camere analog HD, nu trebuie sa mai investesti si intr-o astfel de unitate, cand vrei sa treci la nivelul superior de calitate a imaginii.

Tot intre avantaje trebuie sa enumeram costul scazut de achizitie si diversitatea produselor compatibile unui sistem analogic de supraveghere. Cu cat perimetrul este mai mare si numarul de camere creste, cu atat vei investi mai putin, datorita costului scazut comparativ cu modelele IP similare.

Daca ne referim la contractele de service si mentenanta, sistemul analog este cel mai favorizat datorita prezentei indelungate in piata si a extinderii utilizarii. Astfel, nu vei avea probleme sa gasesti, in cel mai scurt timp, un instalator care sa iti remedieze problemele sau sa te ajute sa treci la un nivel superior de echipare. Tehnicienii din domeniu sunt experimentati, in timp ce furnizorii au tot timpul stocuri generoase in depozite, din cauza cererii ridicate. 

Dezavantajele unui sistem analogic

Intrucat camerele trebuie conectate la dispozitivul de inregistrare si la sursa de alimentare prin cabluri, vei avea de gestionat o retea de fire. Acestea ti s-ar putea parea inestetice in arhitectura locului de supravegheat, chiar daca poti folosi acelasi cablu pentru semnal video si alimentare electrica. Atunci cand depinzi de firul dintre fiecare camera si DVR, tine cont si de calitatea semnalului, care se poate pierde pe masura ce distanta creste. Verifica specificatiile echipamentului inainte de a instala cea mai indepartata camera, pentru a fi sigur de semnalul video primit.

Beneficiile tehnologiei HDCVI

Compania chineza Dahua Technology, cu o istorie de mai putin de doua decenii pe piata de profil, a revolutionat domeniul supravegherii video. Compania nu a incercat inlocuirea totala a vechilor sisteme cu milioane de utilizatori in intreaga lume, ci modernizarea partiala a echipamentelor deja existente pentru inregistrare video la rezolutii de pana la 4K. Tehnica brevetata se numeste HDCVI (High Definition Composite Video Interface) si foloseste cablul UTP sau coaxial si traditionalele DVR-uri compatibile HD. Din 2012 si pana in prezent, camerele HDCVI au cunoscut o evolutie remarcabila, convingand tot mai multi utilizatori sa-si upgradeze sistemele analogice pentru a obtine filmari de 720p, 1080p, 4 megapixeli, 5 megapixeli sau chiar 4k. In prezent, compania Dahua a ajuns la generatia 6.0, prima cu functia inteligentei artificiale AI imbunatatita si rezolutie 4K in timp real. Marele avantaj este oferit de posibilitatea transmiterii, printr-un singur cablu, a semnalelor video, audio, control PTZ, OSD si de alimentare la sursa de energie electrica. Distanta de la care obtii imagini 4K este mai mare de 300 de metri. Sistemul utilizat este plug&play, foarte facil pentru cineva care are cunostinte de baza. Recunoasterea faciala cu precizie, alarmele personalizate pentru identificarea persoanelor sau a vehiculelor, alerte personalizate activate in timp real, detectarea obiectelor pierdute sau abandonate intr-un perimetru sunt doar cateva dintre functiile disponibile in tehnica HDCVI.


 

Comment-uri

Nici o postare găsită

Posteaza recenzie