03/09/2020
by Aftene Mihai

Sistem de automatizare pentru porti: cum il alegi?

Orice locuinta moderna si confortabila presupune o amenajare speciala, atat in ceea ce priveste cladirea in sine, cat si spatiul din jurul ei. O atentie sporita trebuie acordata portilor deoarece aceste elemente sunt importante pentru siguranta, securitatea si intimitatea ta si a familiei tale. Daca vrei sa-ti transformi curtea intr-un loc primitor si sa atingi potentialul maxim de confort, este necesar sa instalezi un sistem de automatizare pentru porti. Acesta te va ajuta sa pastrezi zona din exteriorul casei departe de ochii curiosilor, iti va fi de folos atunci cand vrei sa intri sau sa iesi cu masina din curte, pentru ca nu trebuie sa mai cobori ca sa manevrezi portile si ofera mai multa siguranta, intrucat sistemul nu pot fi actionat decat cu telecomanda. Un astfel de kit va da un aspect mai placut locuintei tale, insa pentru a alege cel mai bun produs ai nevoie de un minimum de cunostinte. Iata de ce trebuie sa tii cont cand alegi un sistem de automatizare a portilor:

Ai in vedere tipul portilor

Primul lucru in functie de care este important sa selectezi kitul de automatizare este poarta. In acest sens, sunt disponibile automatizari pentru porti batante si automatizari pentru porti culisante. Portile batante sunt cele traditionale, care au doua aripi si se deschid spre interior sau exterior, in timp ce variantele culisante sau glisante se refera la portile dintr-o singura foaie, cu deschidere pe orizontala, prin deplasare pe langa peretele gardului.

Ia in considerare greutatea estimativa a portilor

Indiferent de tipul portilor si materialul din care sunt confectionate, unul dintre factorii de care trebuie sa tii cont in alegerea kitului de automatizare este greutatea acestora. Mai exact, trebuie sa verifici care este greutatea unui panou al portii pentru ca motorul sistemului sa fie capabil sa deplaseze portile cu usurinta. Exista kituri destinate portilor de 400 sau 600 de kilograme, dar si automatizari pentru cele care ajung la 1.800 de kilograme. De exemplu, in cazul in care o poarta are o greutate de 350 de kilograme, atunci motorul va avea o capacitate de minim 400 de kilograme. Cu cat motorul are o putere mai mare comparativ cu greutatea portii, cu atat te vei putea bucura de o durata de viata mai mare a intregului sistem.

Tine cont de deschiderea utila a portilor

Un detaliu esential in achizitionarea unui sistem de automatizare potrivit il reprezinta si lungimea portilor, respectiv deschiderea utila. De pilda, daca vorbim de o poarta care are 4 metri ca deschidere utila, atunci va trebui sa actionezi 5 metri de cremaliera. Mai mult, daca sistemul este dedicat unor elemente cu o lungime de pana in 4 metri, atunci va actiona o greutate de maximum 400 de kilograme, ceea ce inseamna ca trebuie sa iei in calcul greutatea portilor, lungimea lor, precum si grosimea stalpilor de sustinere.

Incearca sa determini ciclul de lucru

In situatia in care numarul de cicluri de inchidere-deschidere a portilor pe zi este mai mic de 10, atunci poti alege o actionare de uz rezidential, si anume un sistem cu ciclu de 35%. In cazul in care automatizarea este pentru trafic intens, atunci este necesar un echipament cu un ciclu de 65-80% sau permanent, respectiv 100%.

Stabileste felul montajului

Acest criteriu tine mai mult de design, dar nu trebuie neglijat. Uneori, ai posibilitatea de-a instala un singur motor de actionare a portilor la nivelul solului, alteori poti alege varianta ingropata. Dimensiunea stalpilor are un rol semnificativ in acest sens, si anume este importanta distanta de la balama la fata interioara a stalpului paralel cu panoul portii. Daca aceasta este mai mare de 150 mm, se vor alege motoare rotative amplasate pe stalp ori ingropate sau motoare liniare lungi. In situatia in care distanta nu depaseste 150 mm, se pot instala orice fel de motoare.

Ia in calcul conditiile climatice

Temperatura de operare si conditiile meteo din zona in care este folosit sistemul de automatizare au un rol major in aceasta alegere. De obicei, operarea respecta limitele de -20 de grade pana la +40 de grade Celsius. Insa, in tara noastra temperaturile pot creste sau cobori semnificativ, iar precipitatiile sunt extrem de variate, astfel ca trebuie verificata compatibilitatea kitului cu conditiile climatice.

Analizeaza componenta pachetului de automatizare

In general, un sistem de automatizare include unul sau doua motoare, o unitate centrala montata intr-un cofret electric etans, lampa de semnalizare, bariera in infrarosu, buton de comanda si telecomanda. Mai apar informatii despre lungimea maxima a canatului, tipul motoarelor, fotocelule, antena sau cate telecomenzi sunt incluse, asa ca analizeaza cu atentie intregul kit.

Verifica functiile sistemului

Datorita functiilor sistemului de automatizari, portile se pot deschide mai usor si mai larg sau, dimpotriva, mai putin si mai lent. Este ideal sa determini ce varianta este mai buna pentru tine si pentru tipul de curte. De asemenea, functiile de pornire progresiva si oprire controlata fac ca portile sa functioneze intotdeauna lin si uniform. Optiunile suplimentare, precum sistemul de identificare a obstacolelor, functia de inchidere automata la un anumit interval de timp sau posibilitatea de a deschide portile doar pentru accesul partial al persoanelor, pot fi de mare ajutor.

Acorda atentie designului

Aspectul vizual al curtii tale trebuie sa fie unul placut, asa ca tine cont si de designul sistemului achizitionat. Poate fi vorba despre un model intr-o nuanta neagra, perfect intr-o amenajare clasica, sau de unul colorat, ideal pentru o curte in care domina accentele mai vesele.

Portile sunt o parte importanta a constructiei de imprejmuire a unei proprietati. Nu este de ajuns sa ai doar un gard si-o poarta la intrare, ci trebuie sa asiguri si o exploatare usoara a elementelor de acces, mai ales daca au dimensiuni mari. Alege sa investesti in confortul si siguranta ta si a celor dragi prin achizitionarea unui sistem de automatizare modern de la UltraMaster, care te poate ajuta sa deschizi portile printr-o simpla apasare pe buton!

 

 

Comment-uri

Nici o postare găsită

Posteaza recenzie